Appearance
Mikä ihmeen web-ohjelmointirajapinta?
Opintojaksolla käydään läpi web-ohjelmointirajapintojen perusperiaatteet, toiminnallisuudet, kehitystyökalut ja käyttötapauksia. Web-ohjelmointirajapinnasta voidaan käyttää lyhyempää ja tunnetumpaa nimitystä API (Application Programming Interface) tai Web-API. Tämän opintojakson aikana API:lla tarkoitetaan nimenomaisesti web-ohjelmointirajapintaa ellei asiasta erikseen mainita.
Lähes kaikki nykyaikaiset tietojärjestelmät hyödyntävät jossain määrin web-ohjelmointirajapintoja. API:t mahdollistavat ohjelmistokokonaisuuksien tai niiden osien keskinäisen tiedon vaihdon. Tyypillinen tapaus jossa Web-API rakennetaan on esimerkiksi järjestelmä jossa yritys tarjoaa mobiilisovelluksen sekä web-sovelluksen vaihtoehdoiksi samalle järjestelmällä. Tällöin sekä nettisivu että mobiilisovellus voivat käyttää samaa rajapintaa ja kykenevät näin näyttämään loppukäyttäjälle samoja tietoja.
Asennettavat ohjelmistot
Python
Varmistetaan että python on asennettu ja sen versio on vähintään 3.10
Python
Lataa ja asenna Pythonin uusin tarjolla oleva versio.
Git
Git on ohjelmistokehityksen yksi käytetyimmistä työkaluista versionhallinnassa. Se mahdollistaa muun muassa useamman koodarin työskentelyn sujuvasti samassa projektissa ja kaikki sinne laitettu koodi on automaattisesti varmuuskopioituna tallessa.
Gittiä ei pidä sekottaa GitHubiin tai GitLabiin, ne ovat palveluita repositorioiden (projektin koodipohja) ylläpitämiseen, säilyttämiseen ja projektin hallintaan. Git on työkalu jolla projektin koodit ja muut materiaalit lisätään näihin palveluihin.
Git
Lataa ja asenna Gitin uusin tarjolla oleva versio. Gitin asennusohje.
VS Code
Opintojaksolla suositellaan vahvasti käyttämään koodieditorina Visual Studio Codea. Se on moderni, kevyt ja laajasti eri ohjelmointikieliä tukeva koodieditori. Kaikki opintojaksolla tehdyt esimerkit on tehty käyttämällä VS Codea ja kaikkia käytettyjä plugineja ei todennäköisesti ole saatavilla muille koodieditoreille.
VS Code
Lataa ja asenna VS Code:n uusin versio
Insomnia
Rajapintakyselyiden debuggaamiseen ja simuloimiseen opintojaksolla käytetään Insomniaa.
Insomnia on työkalu web-ohjelmointirajapintojen tutkimiseen ja testaamiseen.
Insomnia
Lataa ja asenna Insomnia
Chrome
Tämä verkkoselain todennäköisesti löytyy jo useimmilta valmiiksi. Jos ei niin hae googlesta chrome, mene latauslinkkiin, lataa ja asenna uusin versio.
Chromea ja sen kehittäjän työkaluja käytetään opintojakson aikana paljon.
Muita verkkoselaimia voi käyttää jos haluaa varmistua että web-sovellus toimii oletetusti muilla selaimilla, mutta varsinainen devaaminen tehdään käyttäen Chromea.